Kurczak po chińsku z ryżem, zieloną papryką i natką pietruszki

Kurczak po chińsku z ryżem, zieloną papryką i natką pietruszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    400 g
  • Mój przepis na: danie chińskie

    1 opakowanie
  • ryż

    300 g
  • olej

    2 łyżki
  • orzechy nerkowca

    3 łyżki
  • papryka zielona

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 szt.
  • szczypiorek

  • imbir

  • czosnek granulowany

  • kapusta pekińska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak po chińsku z ryżem, zieloną papryką i natką pietruszki  foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Kurczak po chińsku z ryżem, zieloną papryką i natką pietruszki  foto
Mięso z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do gotującej się wody z pokrojoną w kostkę zieloną papryką, i podgotować max. 2 minuty.
Krok 3 - Kurczak po chińsku z ryżem, zieloną papryką i natką pietruszki  foto
Zawartość torebki wsypać do 300 ml zimnej wody, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa.
Krok 4 - Kurczak po chińsku z ryżem, zieloną papryką i natką pietruszki  foto
Następnie na patelni podsmażyć szczypiorek, mięso z papryką na 2 łyżkach oleju. Dodajemy na patelnię orzechy nerkowca i smażymy dalej. Posiekaną świeżą pietruszkę dodajemy na koniec do mięsa i zdejmujemy z ognia. Do miski wkładamy posiekaną i posoloną kapustę pekińską. Po kilku minutach odciskamy kapustę. Dodajemy świeży pokrojony w paseczki imbir. Wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy 3 łyżeczki cukru, dolewamy oliwy z oliwek i doprawiamy czosnkiem granulowanym. Mieszamy wszystko dokładnie.
Krok 5 - Kurczak po chińsku z ryżem, zieloną papryką i natką pietruszki  foto
Danie jest gotowe! Smacznego! Danie można podawać z ugotowanym ryżem surówką z kapusty pekińskiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

VioletoweKucharzenie

25.11.2014 14:35
jeden z moich ulubionych:-)

Czarnula666

10.11.2014 16:49
Dla mnie pycha (oprócz pietruszki).

Katarzyna59

06.11.2014 20:05
rewelacyjny kurczak

MagdaXXX

21.10.2014 20:15
fajny przepis danie na pewno pyszne

Monika-twin

12.10.2014 21:19
Fajna alternatywa na kurczaka.

menato

04.10.2014 07:38
Coś nowego, też nie widziałam jeszcze na półkach sklepowych, ale na pewno poszukam. Uwielbiam takie dania.

DorotaZ

30.09.2014 16:29
"Mój przepis na" to chyba nowość

Helena63

30.09.2014 14:45
ja też nie widziałam tego nowego produktu Prymat ale spróbuję zrobić z inną przyprawą

marcia7

30.09.2014 12:01
pięknie podane

bietka

30.09.2014 11:34
szczerze się przyznam, że nie widziałam jeszcze tego w sklepie, ale następnym razem lepiej się za tym porozglądam, bo danie wygląda pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat