Kurczak z oliwkami i cukinią

Kurczak z oliwkami i cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na marynatę

  • ćwiartki z kurczaka

    2 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • posiekane listki tymianku

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na sos z cukinią i oliwkami

  • cukinia

    2-3 szt
  • cebula

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • wywar warzywny

    300 ml
  • śmietanka 12-procentowa

    60 ml
  • oliwki zielone Smak

    60 g
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • posiekane listki tymianku

    3 łyżki

Składniki na frytki z piekarnika

  • ziemniaki

    300 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

  • tymianek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie kurczaka:

Ćwiartki z kurczaka płuczemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy pozostałe składniki na marynatę. Wsadzamy kurczaka i dobrze go nacieramy. Chowamy do lodówki na 2 godziny.

Grillujemy ok. 45-50 minut.

Kurczaka można upiec też w piekarniku.



Przygotowanie sosu z cukinią i oliwkami:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebule drobno siekamy i podsmażamy aż się zeszli. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki lub jeśli jest duża w ćwiartki. Dodajemy do cebuli i zalewamy wywarem. Dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy opłukane oliwki, kurkumę i śmietankę. Gotujemy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i posypujemy tymiankiem.



Przygotowanie frytek z piekarnika:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą. Wsypujemy frytki, które solimy i posypujemy tymiankiem. Mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok. 50-60 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie żeby frytki się przyrumieniły.

Kurczaka podajemy z sosem i frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

01.02.2015 23:28
apetycznie z kurczakiem

dollce

15.01.2015 11:59
Fajna propozycja

jasiek

14.01.2015 21:48
połączenie dla mnie

Skotka

14.01.2015 20:50
pyszny obiad:)

RenataZ-et

14.01.2015 20:21
super smaczne danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat