Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

udziec z kurczaka 0,6 kg
Przyprawa do mięs Prymat
ząbki czosnku 2 szt
cytryna
bazylia świeża
natka pietruszki
oliwa

Sos serowy

serek topiony 150 g
śmietana 12% 50 g
bulion 150 ml
bazylia świeża
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią

Udźce umyć, osuszyć i zdjąć wierzchnia skórę. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekana natka pietruszki (można użyć suszonej) oraz świeżą bazylią. Skropić delikatnie cytryną. Szczelnie zamknąć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki. Po marynowaniu skropić oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i piec około 35 minut w 180*C.
Do garnka wlać bulion, dodać serek topiony. Zagotować i gotować około 2 minut do momentu dokładnego rozpuszczenia. Dodać śmietanę i cały czas mieszając poczekać do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i mocno posiekaną świeżą bazylią.
Sos przelać do mięsa i piec jeszcze około 10 minut.
Sos serowy ładnie połączy się z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.08.2014 09:53
rewelacyjne danie
Margo1 22.08.2014 19:13
moje ulubione danie
w mojej kuchni 21.08.2014 14:59
pyszny obiad będzie...
Kulinarna Ja 21.08.2014 13:44
smaczny pomysł
pestka 21.08.2014 11:53
bardzo smaczny obiad
IZABELA29 21.08.2014 10:59
fajne danie i bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak