Kurczak w parmezanowej panierce wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Parmezan, mozzarella i oregano to produkty, które szczególnie upodobała sobie kuchnia włoska. Ten filet z kurczaka w parmezanowej panierce z sałatką z rukoli na pewno przeniesie Was w kulinarną podróż na południe Europy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • oliwa

  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • bazylia świeża

    4-5 liście
  • Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżeczki

Sałatka

  • pomidory suszone Smak

    3 sztuki
  • olej z suszonych pomidorów

  • rukola

    100 gramów
  • czarne oliwki

    8-10 sztuk
  • parmezan

    20 gramów
  • pieprz kolorowy

Parmegiana

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • parmezan

    100 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    100 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Oregano suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • mąka

  • jajko

    1 sztuka
  • mozzarella

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni smażymy czosnek, cebulę oraz pomidory przez ok. 10 minut. W tym czasie piersi z kurczaka przecinamy na pół, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i panierujemy w bułce tartej z parmezanem.
Panierowane kotlety pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190°C. Pomidory doprawiamy pieprzem, solą, bazylią oraz przyprawą do bruschetty. Całość nakładamy na upieczonego kurczaka, przykrywamy wszystko mozzarellą.
Danie zapiekamy przez 10 minut w temp. 190°C. W międzyczasie do rukoli dodajemy olej z suszonych pomidorów, oliwki, parmezan oraz pokrojone suszone pomidory, dokładnie mieszamy i gotową sałatkę podajemy wraz z zapieczonym kurczakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat