Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie maślaczkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
śmietana 30% 300 ml
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
seler 1 gałązka
ziele angielskie 3-4 ziarna
tymianek 1 szczypta
sól
pieprz
zielona pietruszka
maślaki 20 obgotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie maślaczkowym

Kroki postępowania

1
Kurczaka podzielić na porcje i po osuszeniu posypać tylko solą i pieprzem, zostawić na około godzinę w chłodnym miejscu. Patelnię z grubym dnem dobrze nagrzać i obsmażyć na niej kurczaka z dwóch stron na złoty kolor, następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i udusić do miękkości (kurczak puści dosyć wody i tłuszczu więc nic nie dodajemy)
Krok 1 - Kurczak w sosie maślaczkowym foto
2
Na drugiej patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę pokrojoną w kostkę, dodać obgotowane grzyby, ziele angielskie i sól oraz pieprz tak do smaku, całość często mieszając lekko poddusić. Śmietanę dolać do podduszonych grzybów, dodać seler i tymianek oraz ułożyć kawałeczki mięsa.
Krok 2 - Kurczak w sosie maślaczkowym foto
3
Tak przygotowane grzyby trzymać na palniku około 5-7 min do momentu zgęstnienia śmietany w tym czasie tylko delikatnie potrząsamy patelnią lub bardzo ostrożnie mieszamy.
Krok 3 - Kurczak w sosie maślaczkowym foto
4
Przed podaniem obficie posypujemy zieloną pietruszkę
Krok 4 - Kurczak w sosie maślaczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 25.10.2013 18:28
pewnie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak