Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w maladze

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
sok z cytryny 1 łyżka
otarta skórka z cytryny
masło 2 łyżki
wino malaga 1 szklanka
sok pomarańczowy 1 szklanka
otarta skórka pomarańczy
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
mielone goździki 1 szczypta
rodzynki 50 gram
wódka 1 łyżka
mandarynka 1
płatki migdałowe 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
surowe białko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w maladze

Rodzynki sparzyć, zalać wódką i zostawić na kilkanaście minut. Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, otartą skórką i sokiem z cytryny. Przygotowaną pastą natrzeć umyte mięso, owinąć folią, zostawić na godzinę w lodówce, po czym usmażyć na stopionym maśle. Posypać połowo przypraw (imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa), skropić wodą, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. Miękkie mięso wyjąć i wystudzić. Do sosu, w którym dusiło się mięso, dodać pozostałą część przypraw, otartą skórkę pomarańczy, wino i sok pomarańczowy,wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlać rozmieszane z łyżką przegotowanej wody białko , wymieszać z żelatyną (nie wymagając moczenia i gotowania). Mandarynkę obrać, podzielić na cząstki. Zimne mięso pokroić na plastry, posypać rodzynkami i płatkami migdałowymi, udekorować cząstkami mandarynki, zalać galaretką, zostawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak