Kurczak w maladze

Kurczak w maladze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • otarta skórka z cytryny

  • masło

    2 łyżki
  • wino malaga

    1 szklanka
  • sok pomarańczowy

    1 szklanka
  • otarta skórka pomarańczy

  • Imbir mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • mielone goździki

    1 szczypta
  • rodzynki

    50 gram
  • wódka

    1 łyżka
  • mandarynka

    1
  • płatki migdałowe

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • surowe białko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki sparzyć, zalać wódką i zostawić na kilkanaście minut. Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, otartą skórką i sokiem z cytryny. Przygotowaną pastą natrzeć umyte mięso, owinąć folią, zostawić na godzinę w lodówce, po czym usmażyć na stopionym maśle. Posypać połowo przypraw (imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa), skropić wodą, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. Miękkie mięso wyjąć i wystudzić. Do sosu, w którym dusiło się mięso, dodać pozostałą część przypraw, otartą skórkę pomarańczy, wino i sok pomarańczowy,wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlać rozmieszane z łyżką przegotowanej wody białko , wymieszać z żelatyną (nie wymagając moczenia i gotowania). Mandarynkę obrać, podzielić na cząstki. Zimne mięso pokroić na plastry, posypać rodzynkami i płatkami migdałowymi, udekorować cząstkami mandarynki, zalać galaretką, zostawić do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat