Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pod kołderka z ciasta francuskiego

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 1 szt
pieczarki 100 g
ciasto francuskie 1 szt
cebula 1/2
mąka pszenna 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
śmietana 12% 1 łyżka
bulion 150 ml
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Porada

Idealnie smakuje z surówką z marchewki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pod kołderka z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Na patelni smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka.
Krok 1 - Kurczak pod kołderka z ciasta francuskiego foto
2
Dodajemy do kurczaka posiekaną cebulę, pora i pieczarki. Smażymy razem ok 3-4 min.
Krok 2 - Kurczak pod kołderka z ciasta francuskiego foto
3
Następnie dodajemy mąkę, musztardę i śmietanę, wlewamy bulion i mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dusimy razem aż sos zgęstnieje około 2-3 min.
Krok 3 - Kurczak pod kołderka z ciasta francuskiego foto
4
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach większych niż forma w której będziemy zapiekać kurczaka. Nacinamy lekko nożem powierzchnie ciasta. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka z sosem. Na wierz nakładamy ciasto francuskie. Brzegi ciasta wywijamy wg uznania.
Krok 4 - Kurczak pod kołderka z ciasta francuskiego foto
5
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 200 C około 15 min
Krok 5 - Kurczak pod kołderka z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.06.2014 09:14
Szybki i fajny obiadek :-)
Krzysztof15 31.05.2014 20:28
musi byc pycha
agnieszka214 31.05.2014 18:26
bardzo pyszcny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak