Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak smażony w cydrze, DS XIX odc. 9
Kurczak to najpopularniejsze mięso na obiad. Tym razem duszony w cydrze, z jabłkami i cebulką, zanurzony w śmietanowym sosie. Podajemy go z kaszą i posypany pieprzem czarnym grubo mielonym.
Jak zrobić kurczaka w cydrze krok po kroku?
Do garnka wlewamy wodę, solimy i wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu do kaszy dodajemy masłoi dokładnie mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz tymianek suszony. Kurczaka kroimy w paseczki (jeśli jest mokry należy go osuszyć ręcznikiem papierowym). Wrzucamy pokrojonego kurczaka do miski. Każdy kawałek obtaczamy w mące z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy kurczaka, smażymy. Gotowego kurczaka wykładamy na talerz.
Cebulę kroimy na kawałki, a czosnek drobno siekamy. Jabłka nie obieramy tylko kroimy na ćwiartki. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka - teraz podsmażamy cebulę i jabłka. Po 4 minutach dolewamy cydr. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz zielem angielskim mielonym. Chwilkę dusimy. Dolewamy śmietankę, następnie 3-4 minuty gotujemy. Wrzucamy kurczaka i delikatnie mieszamy.
Na talerz wykładamy kaszę, nakładamy kurczaka z sosem, posypujemy posiekaną pietruszką. Całość posypujemy pieprzem czarnym grubo mielonym i dekorujemy tajską bazylią.