Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po turecku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 600 g
olej roślinny 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Cynamon mielony Prymat
Imbir mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka (ewentualnie harissa)

Porada

* Mięsa można użyć z samych piersi, z udek lub połączyć oba rodzaje - z udek jest bardziej soczyste :). * Pamiętajmy, że potrawy kuchni tureckiej są bardzo aromatyczne, dlatego przyprawy warto dodawać nie w szczyptach a w łyżeczkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po turecku

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka pozbawić skóry, kości i ścięgien - pokroić w paseczki i połączyć z olejem oraz sporą ilością przypraw. Owinąć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1-2 godz.
Krok 1 - Kurczak po turecku foto
2
Po zamarynowaniu przełożyć mięso na suchą rozgrzaną patelnię i przesmażyć szybko z obu stron na dużym płomieniu.
Krok 2 - Kurczak po turecku foto
3
Kiedy tylko mięso jest ścięte, ale w środku pozostaje jeszcze soczyste - nakryć patelnię szczelną pokrywką, zmniejszyć płomień i pozostawić na 2-3 minuty, aby lekko zaparowało. Można ew. dolać łyżkę wody tuż przed nakryciem.
Krok 3 - Kurczak po turecku foto
4
Gotowe mięso podawać np. z ziemniakami puree oraz ulubioną surówką.
Krok 4 - Kurczak po turecku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 30.03.2014 15:51
jaki smaczny kurczak
w mojej kuchni 30.03.2014 15:44
smaczne danie na talerzu...
Katarzyna59 30.03.2014 14:51
Pyszny kurczak, w sam raz na niedzielny obiad.
Habibi 30.03.2014 14:26
Niestety znów formularz obcina wpisy... *Na liście składników powinny być dodatkowo: kumin/kmin rzymski mielony, sól morska oraz harissa - zniknęły podczas zapisywania przepisu. *Z porady też ucięło koniec zdania: "przyprawy warto dodawać pełnymi łyżeczkami, a nie na szczypty" ponieważ kuchnia turecka jest bardzo aromatyczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak