Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kurczak po prowansalsku

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
1
papryka
2
cukinia
2
bakłażan
2
cebula
2
czosnek
3
rozmaryn
tymianek
oliwa
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
białe wino
125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po prowansalsku

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ( z termoobiegiem do 180). Kurczaka umyć i osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Część rozmarynu i tymianku i włożyć w środek kurczaka, resztę posiekać. Udka kurczaka, jeśli pieczemy w całości, związać bawełniana nicią. Pozostałe zioła wymieszać z częścią oliwy. Posmarować mięso. Piec ok. 20 minut w natłuszczonej formie, od czasu do czasu smarując resztą marynaty i ewentualnie podlewając odrobiną wody. Kurczaka obrócić i piec kolejne 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa pokroić w plasterki lub kawałki. Ułożyć je wokół kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą. Wlać wino lub bulion i piec jeszcze ok.40 minut (ja piekłam krócej).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 15.08.2011 17:07
super
Beata61 15.08.2011 16:36
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak