Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po japońsku na szybko

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

sos sojowy 2 łyżki
sherry 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Kurczak

filet z kurczaka 500 g
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki

Dodatki

sos chili
sałata

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po japońsku na szybko

Kroki postępowania

1
Składniki marynaty łączymy ze sobą.
Krok 1 - Kurczak po japońsku na szybko foto
2
Wrzucamy pokrojone w kawałki mięso z kurczaka.
Krok 2 - Kurczak po japońsku na szybko foto
3
Dokładnie łączymy z marynata i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Kurczak po japońsku na szybko foto
4
Łączymy ze sobą wszystkie rodzaje mąki.
Krok 4 - Kurczak po japońsku na szybko foto
5
Kawałki kurczaka obtaczamy w mące.
Krok 5 - Kurczak po japońsku na szybko foto
6
Tak przygotowany kurczak jest już gotowy do smażenia.
Krok 6 - Kurczak po japońsku na szybko foto
7
Wkładamy kurczaka na rozgrzany olej, oleju musi być dosyć sporo.
Krok 7 - Kurczak po japońsku na szybko foto
8
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Krok 8 - Kurczak po japońsku na szybko foto
9
Usmażonego kurczaka wyjmujemy na ręczniki jednorazowe, by pozbyć się nadmiaru oleju. Zawijamy w liście sałaty i podajemy z sosem chili.
Krok 9 - Kurczak po japońsku na szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 05.08.2014 14:48
świetna taka szybka sprawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak