Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    500 g
  • Musztarda stołowa Prymat

  • rosół z kury Kucharek

  • cebula

    2 szt.
  • mąka pszenna

  • czosnek

    2 ząbki
  • koperek

  • jajko

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • śmietana 30%

  • olej rzepakowy

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym foto
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę rumienimy na klarowanym maśle. W trakcie smażenia cebulkę doprawiamy solą ziołową.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym foto
Mięso wkładamy do blendera, wbijamy jedno jajko, dosypujemy bułkę tartą, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego oraz podsmażoną cebulkę i miksujemy aż składniki delikatnie się połączą.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym foto
Z powstałej masy formujemy pulpeciki równej wielkości.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym foto
Na patelni smażymy drugą cebulę. Po chwili dodajemy czosnek. Pulpeciki obtaczamy w mące i wkładamy do garnka z cebulą i czosnkiem.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym foto
Smażymy je po 2- 3 minuty z każdej strony, a potem podlewamy rosołem z kury i dodajemy drobno posiekany koperek.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym foto
Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotujemy 5 minut, po czym dodajemy musztardę oraz śmietanę i gotujemy kolejne 3 minuty.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 13: Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat