Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka
4x120 g

Marynata:

olej rzepakowy
1/2 szklanki
Grill przyprawa klasyczna Prymat
1 op.
Sklep Prymat
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki
pomidory suszone Smak
olej

Sałatka

szpinak
1 opakowanie
pomidory suszone Smak
4 łyżki
kapary całe Smak
2 łyżki
Sklep Prymat
oliwki czarne Smak
2 łyżki
Sklep Prymat
pieczarki
8 szt.
czosnek
2 ząbki
gruszki
1 szt.
pestki słonecznika
4 łyżki

Sos

Sos sałatkowy włoski - płynny
1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zamarynować w niej kurczaka i odstawić na minimum godzinę.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
2
Pieczarki przełożyć do miski, dodać, tymianek, sól morską i pieprz, a następnie ułożyć na tacce lub patelni do grillowania. Skropić olejem z suszonych pomidorów i włożyć do każdej pieczarki ząbek czosnku i grillować ok. 10 – 15 minut.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
3
Na osobnej tacce lub patelni do grillowania, grillować zamarynowane piersi kurczaka, po 5 minut z każdej strony.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
4
Umyte i osuszone liście szpinaku (można szpinak wcześniej blanszować) przełożyć do miski, posypać suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami i cząstkami gruszki, dodać prażone pestki słonecznika zalać sosem włoskim.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
5
Aromatyczną sałatkę ułożyć na półmisku, dodać pieczarki i pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
6
Przed podaniem posypać prażonymi pestkami słonecznika.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak