Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    4x120 g

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    1 op.
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżki
  • pomidory suszone Smak

    olej

Sałatka

  • szpinak

    1 opakowanie
  • pomidory suszone Smak

    4 łyżki
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • oliwki czarne Smak

    2 łyżki
  • pieczarki

    8 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • gruszki

    1 szt.
  • pestki słonecznika

    4 łyżki

Sos

  • Sos sałatkowy włoski - płynny

    1 opakowanie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zamarynować w niej kurczaka i odstawić na minimum godzinę.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Pieczarki przełożyć do miski, dodać, tymianek, sól morską i pieprz, a następnie ułożyć na tacce lub patelni do grillowania. Skropić olejem z suszonych pomidorów i włożyć do każdej pieczarki ząbek czosnku i grillować ok. 10 – 15 minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Na osobnej tacce lub patelni do grillowania, grillować zamarynowane piersi kurczaka, po 5 minut z każdej strony.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Umyte i osuszone liście szpinaku (można szpinak wcześniej blanszować) przełożyć do miski, posypać suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami i cząstkami gruszki, dodać prażone pestki słonecznika zalać sosem włoskim.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Aromatyczną sałatkę ułożyć na półmisku, dodać pieczarki i pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Przed podaniem posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat