Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem

Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    4x120 g

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Grill - przyprawa klasyczna

    1 op.
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • pomidory suszone Smak

    olej

Sałatka

  • szpinak

    1 opakowanie
  • pomidory suszone Smak

    4 łyżki
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • oliwki czarne Smak

    2 łyżki
  • pieczarki

    8 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • gruszki

    1 szt.
  • pestki słonecznika

    4 łyżki

Sos

  • Sos sałatkowy włoski - płynny

    1 opakowanie
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zamarynować w niej kurczaka i odstawić na minimum godzinę.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Pieczarki przełożyć do miski, dodać, tymianek, sól morską i pieprz, a następnie ułożyć na tacce lub patelni do grillowania. Skropić olejem z suszonych pomidorów i włożyć do każdej pieczarki ząbek czosnku i grillować ok. 10 – 15 minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Na osobnej tacce lub patelni do grillowania, grillować zamarynowane piersi kurczaka, po 5 minut z każdej strony.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Umyte i osuszone liście szpinaku (można szpinak wcześniej blanszować) przełożyć do miski, posypać suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami i cząstkami gruszki, dodać prażone pestki słonecznika zalać sosem włoskim.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Aromatyczną sałatkę ułożyć na półmisku, dodać pieczarki i pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 48: Grillowany kurczak ze szpinakiem foto
Przed podaniem posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat