Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak generała Tso wg Piotra Ogińskiego
Do miski wlej: Sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy, wino, wodę. Następnie dodaj cukier miód i całość dopraw kolorowym pieprzem oraz chili. Wymieszaj starannie wszystkie składniki i odstaw.
Udka z kurczaka pokrój na 2 cm kosteczkę a następnie dodaj mąkę pszenną, skrobię, jajko i dopraw solą morską, przyprawą do dań kuchni chińskiej oraz kolorowym pieprzem.
Tak przygotowanego kurczaka smaż na oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni do momentu uzyskania złotej barwy (5-8 minut).
Kiedy kurczak jest usmażony, na głęboką patelnie wlej olej chili, dodaj płatki chili z solą morską i dodaj posiekany czosnek. Całość podsmażaj przez 1 minutę ciągle mieszając. Na patelnię wlej wcześniej przygotowany sos i zagęść go przygotowana zawiesiną ze skrobi kukurydzianej. Kiedy sos zagotuję się dodaj do niego usmażonego kurczaka, całość dokładnie wymieszaj i gotowe.
Kurczak generała TSO najlepiej smakuje z ryżem i chrupiącą zieloną cebulką.
Jeśli lubisz kuchnię chińską, to zobacz przepis na kurczaka w sosie cytrynowym.