Kuleczki jaglane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    100 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • czosnek

    1 ząbek
  • kurkuma

    0,5 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier brązowy

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy ją w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody. Do garnka dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę masła, kurkumę, sól i cukier.

2. Pietruszkę siekamy. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy ogień, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy, aby doszła. Gdy zawartość garnka delikatnie przestygnie, zaczynamy formować kulki. * Jeśli kulki będą się bardzo kleić do rąk, możemy posmarować je masłem lub olejem. Gotowe kulki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut. Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 05.07.2015 22:06
jestem ich bardzo ciekawa :)
Róża1 12.05.2015 11:34
świetny pomysł na bardzo smaczne i zdrowe kluseczki jaglane :-)
Magda60 11.02.2015 13:59
prosty i fajny przepis
Klausia 01.02.2015 14:08
dla mnie super :)
Maridka19 21.01.2015 15:31
Świetnie to wygląda :)
xjustynka89x 07.09.2014 15:07
fajny przepis :)
Bernadeta1 06.09.2014 21:08
proste a jak pysznie wyglądają, super pomysł
Ola1984 06.09.2014 09:44
Fajny pomysł z wykorzystaniem kaszy jaglanej.
Kolorowa 05.09.2014 20:35
dobry pomysł- uwielbiam tą kasze
inka2012 05.09.2014 16:30
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat