Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z suszonymi grzybkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 3/4 szklanki
suszone koźlarze 0,5 szklanki
natka pietruszki
koperek
ziemniaki 6 sztuk
kostki rosołowe 2
przyprawy
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z suszonymi grzybkami

Do garnka wrzucamy kostki rosołowe, wlewamy zimną wodę i nastawiamy na gaz. W tym czasie odmierzamy odpowiednią ilość kaszy oraz obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody ok. 6 godzin wcześniej. Kiedy woda z kostkami zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu, po 5 minutach wsypujemy kaszę, przekładamy grzybki (razem z wodą w której się moczyły) i doprawiamy zupę do smaku – całość na wolnym ogniu gotujemy 15 minut, po czym dodajemy 2 łyżki siekanej natki pietruszki oraz łyżkę posiekanego koperku. Gotujemy jeszcze chwilę, ponownie doprawiamy wedle uznania i podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 06.02.2013 16:36
na pewno wypróbuję
bgs1984 18.01.2013 18:05
mniam
marzenciak1985 18.01.2013 18:00
mniam
Magda24 09.01.2013 20:49
nie jadłam takiego jeszcze
babajaga1969 08.01.2013 17:14
z grzybkami nie jadłam, ale spróbuję
Monika58 08.01.2013 16:52
musi byc pyszny do tego z grzybkami, mniam :)
Rafał10 08.01.2013 15:31
mmm ale mi smaka narobiłaś na taki krupniczek :)
Cukiereczek13 08.01.2013 14:46
musi być pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak