Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 250 gram
masło 150 gram
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na blat, następnie masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Ucieramy ciasto między palcami dodajemy sól. Gdy masło połączy się z mąką dodajemy jajko i łyżkę wody bądź mleka i całość wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki się połączą nie wyrabiamy ciasta już dość długo, formujemy kulkę. Następnie ciasto tniemy na 2 kawałki.
Krok 1 - Kruche ciasto foto
2
Owijamy przeźroczystą folią spożywczą i wkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Ciasto możemy później zamrozić i w zamrażarce przechowywać nawet 3 miesiące. Jeżeli chcemy je upiec na tartę rozwałkowujemy je, przenosimy na blachę tak aby brzegi ciasta wystawały poza formę, a następnie blachę wykładamy folią spożywczą świecącą warstwą w stronę ciasta i wysypujemy ziarnami grochu bądź fasoli.
Krok 2 - Kruche ciasto foto
3
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Następnie ciasto wyciągnąć usunąć obciążenie a potem włożyć ponownie na 15 minut.
Krok 3 - Kruche ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 27.05.2013 22:43
Na pewno się przyda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak