Kruche ciasteczka-Canestrelli o smaku Marsala

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • mąka ziemniaczana

    50 gram
  • masło

    200 gram
  • żółtko

    1 szt
  • cukier puder

    100 gram
  • cukier puder

    do posypania
  • wino

    1,5 (marsala)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miksera i połączyć składniki.Z chwila kiedy ciasto zaczyna tworzyć spójną masę należy je przenieść na deskę,uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 min.Wypoczęte ciasto rozwałkować na grubość ok.0,5 cm /można podsypać lekko mąką/i wycinać foremką kwiatuszki z dziurką/ok 30 szt/.Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem i piec w temperaturze 170° ok.15 min/czas pieczenia zależy od piekarnika/. Ciasteczka powinny tylko delikatnie zmienić kolor,ale nie mogą być przyrumienione.Wystudzone przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cikakameku 20.04.2012 21:28
Zrobiłam - bardzo dobre i bardzo słodkie ciasteczka. Dodatkowo łatwe w wykonaniu.
tomosatomos 08.04.2012 14:58
muszę spróbować
Agnieszka_B 06.04.2012 09:46
Pyszniutkie ciasteczka!
iziona 06.04.2012 07:51
Super ja miłośnik takich małych słodkości jestem za :)
parysek10 05.04.2012 19:41
Jeszcze takich nie jadłam, ale zamierzam niebawem wypróbować.
parysek10 05.04.2012 19:41
Jeszcze takich nie jadłam, ale zamierzam niebawem wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat