Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
masło lub margaryna 30 dag
cukier puder 15 dag
żółtko jajek sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka

Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka na 10-15 minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły.
Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk. Ozdabiam polewą przygotowaną wg opisu na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 07.03.2015 23:17
ciasteczka super
anula-d 07.03.2015 22:59
ciekawy przepis
smakoszek 07.03.2015 22:02
aż u mnie zapachniało:)
erym 07.03.2015 19:59
domowe najlepsze!
Babeczka35 07.03.2015 19:19
Super ciasteczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak