Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z masą karpatkową
Przygotowanie:
BABECZKI:
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
posiekaj nożem, szybko zagnieć, owiń folią, włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC
Foremki na babeczki wysmaruj masłem.
Schłodzonym ciastem wylepiaj około 18-20 foremek do babeczek.
Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Babeczki wyjmuj z foremek dopiero po ostygnięciu, wtedy nie będą się mocno kruszyć.
MASA:
250g masła o temp. pokojowej utrzyj z cukrem (1 szkl.).
W niedużym garnku zagotuj wodę (połowa garnka), zmniejsz grzanie do minimum.
3 Żółtka wbij do miseczki, w której będziesz je ubijać i wstaw do garnka z wrzątkiem. Ubijaj na puszystą masę. Dodaj do masła i ucieraj na jednolitą masę.
Masą napełniaj wystudzone babeczki. Dodaj świeże owoce lub inne ulubione dodatki.
Smacznego!