Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik marynowany w miodzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 szt
miód 3 łyżki
rodzynki 10-12 szt
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
skórka z cytryny 1/4 szt
cząber do smaku
cebula 1-2 szt
czosnek 2-3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
ziele angielskie 3-5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
tymianek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Królik marynowany w miodzie

Kroki postępowania

1
Królika opłukać, przyprawić solą i pieprzem. Pozostawić na ok 0,5 godziny.
Krok 1 - Królik marynowany w miodzie foto
2
Rodzynki drobniutko pokroić wymieszać z miodem, dodać startą skórkę z 1/4 cytryny oraz pozostałe przyprawy. Natrzeć naszego królika z obu stron i pozostawić w marynacie na całą noc w chłodnym miejscu.
Krok 2 - Królik marynowany w miodzie foto
3
Na następny dzień poporcjować królika wg. uznania i obsmażać na rozgrzanej patelni z obu stron. Oleju dodać tyle aby nam się królik nie przypalił.
Krok 3 - Królik marynowany w miodzie foto
4
W garnku ułożyć obsmażonego królika, przelać całą marynatę z patelni (można to zrobić na patelni) dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek. Delikatnie podlać go wodą i dusić pod przykryciem aż cebulka i mięsko będzie miękkie- ok 20 min. Od czasu do czasu przewracając na druga stronę.
Dodatkowo można posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Królik marynowany w miodzie foto
5
Smacznego))
Krok 5 - Królik marynowany w miodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.04.2015 19:07
bardzo lubię robić mięska w miodzie
aginaa 07.04.2015 12:21
musi byc dobry
Okatina 07.04.2015 11:57
wyśmienite mięsko ;-)
jagoda5913 07.04.2015 11:29
Pomysł mi się podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak