Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik marynowany w kefirze

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

królik 1\2kg comber albo nózki

marynata

kefir 500 ml
Czosnek suszony Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

sos

masło 15 dag
cebula 1 sztuka
włoszczyzna suszona 2 łyżki
imbir
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1\2 łyzeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka
marchew 3-4 sztuki
śmietana 18 proc 200 ml
skrobia kukurydziana 2 łyżki

dodatkowo

ryż ugotowany

Przepis i sposób przygotowania na: Królik marynowany w kefirze

1.
Mięso z królika myję, nacieram solą i czosnkiem, przekładam do naczynia i zalewam kefirem. Tak zamarynowanego wstawiam do lodówki najlepiej na noc.
2 Mięso królika wyjmuję z marynaty, kroje na niewielkie kawałki . Cebulę obieram i kroję w pół krążki.
3 W rondlu rozpuszczam masło, dodaję cebulę i suszoną włoszczyznę , podsmażam. Następnie dodaję kawałki królika, obsmażam, dodaję przyprawy i podlewam gorącą wodą. Duszę około 40 -50 minut na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewke obgotowuje w wodzie a nastepnie kroje na kawałki i tak 10 minut przed koncem duszenia dodaje do miesa Na koniec mieszam skrobię ze śmietaną i zagęszczam sos.
4 Ryż w saszetkach gotuję w lekko osolonej wodzie. Ugotowany ryż wykładam na talerz i polewam go przygotowanym sosem.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 19.11.2015 12:51
Ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak