Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony po meksykańsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 szt
por 1 szt
kukurydza 1/2 puszki
fasola czerwona 1/2 puszki
przecier pomidorowy 180 ml
przyprawy do smaku
ryż 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony po meksykańsku

Kroki postępowania

1
Tuszkę królika myjemy i osuszamy, nacieramy obficie solą i oliwą, zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 10 minut. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy królika. Smażymy około 10-15 minut z każdej strony.
Krok 1 - Królik duszony po meksykańsku foto
2
Pora myjemy i kroimy w pół talarki. Po pierwszym odwróceniu królika wrzucamy pora, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił.
Krok 2 - Królik duszony po meksykańsku foto
3
Do królika dorzucamy kukurydzę oraz fasolkę (ja jej nie płuczę) wszystko zalewamy wodą i dodajemy przecier pomidorowy oraz mieszankę ostrych przypraw (chilli, ostrą paprykę, imbir, pieprz, sól), doprawiamy do smaku. Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 40-50 mint, wskazane jest odwrócić w połowie czasu królika na drugą stronę.
10 minut przed końcem duszenia wsypujemy do mięsa surowy ryż i mieszamy go z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dolać wodę lub dusić bez przykrycia pamiętając jednak o tym, że ryż wchłonie część wody.
Krok 3 - Królik duszony po meksykańsku foto
4
Przed podaniem królika porcjujemy i podajemy z ryżem na ciepło.
Smacznego!
Krok 4 - Królik duszony po meksykańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycia9 26.06.2013 21:09
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak