Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majeranek otarty

  • przyprawa do dań z fasoli

  • chili pieprz cayenne

  • fasola czerwona

    100 g
  • fasola biała

    100 g
  • fasola czarna

    100 g
  • oliwki zielone Smak

  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • musztarda sarepska

    2 łyżeczki
  • olej do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53 foto
Seler, marchew, cebule, paprykę i pora kroimy w kostkę o mniej więcej podobnej wielkości.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53 foto
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule i pora, po chwili dodajemy pokrojoną paprykę, marchew i seler. Warzywa przesuwamy na jedną stronę garnka, a na drugiej połowie podsmażamy przecier pomidorowy. Po chwili mieszamy wszystkie składniki.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53 foto
Warzywa zalewamy wodą (na wysokość warzyw) i doprawiamy do smaku przyprawą do dań z fasoli, chili, pieprzem cayenne i majerankiem.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53 foto
Następnie dodajemy ugotowaną fasolę i mieszamy. Fasola przed gotowaniem powinna być namaczana przez ok. 12 godzin
Krok 5 - Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53 foto
Pod koniec dodajemy 2 łyżki musztardy, kilka pokrojonych na pół oliwek i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53 foto
Gotowe ragout wykładamy na głęboki talerz. Możemy je ozdobić ulubionymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat