Doradca Smaku IV: Curry z kalafiora, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Curry z kalafiora, odc. 26

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 sztuka
  • ziemniaki

    200 g
  • cebula

    1 sztuka
  • mleko kokosowe

    1 opakowanie
  • kukurydza

    2 kolby
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • masło orzechowe

    1 łyżka
  • pomidory

    2 sztuki
  • ryż

    400 g
  • olej rzepakowy

  • kolendra cała

  • gorczyca

  • kminek cały

  • kurkuma mielona

  • cynamon mielony

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Curry z kalafiora, odc. 26 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Curry z kalafiora, odc. 26 foto
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę. Gdy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy odrobinę oleju. Ziemniaki i cebulę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię z przyprawami. Dodajemy do smaku kminek, sól oraz pieprz kolorowy. Chwilę smażymy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Curry z kalafiora, odc. 26 foto
Następnie dodajemy podzielony na małe cząstki kalafior i mieszamy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy aż ziemniaki i kalafior będą miękkie.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Curry z kalafiora, odc. 26 foto
Kolby kukurydzy oczyszczamy, ścinamy z nich ziarna i przekładamy do patelni. Dodajemy ostrą papryczkę i przyprawiamy do smaku kurkumą oraz cynamonem. Na koniec dodajemy masło orzechowe i pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Curry z kalafiora, odc. 26 foto
Ryż gotujemy wg ulubionego przepisu. Ugotowany ryż i curry z kalafiora podajemy w osobnych miseczkach. Możemy ozdobić świeżą kolendrą i pomidorami koktajlowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jwara99

31.08.2016 15:11
Kolendra sprawia że nie da się tej potrawy jesc czuć tylko ten smak , który jest dla mnie okropny. Danie ląduje w koszu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat