Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki z pietruszką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki 0,5 kg
pietruszka zielona
cytryna
limonka
sól
pieprz
masło
oliwa
kolendra mielona
czosnek 2 ząbki

Porada

Można dodać także świeżej kolendry ale myślę że w tym szczególnym przypadku mielona będzie lepszym wyborem.

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z pietruszką

1. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła i dolej łyżkę oliwy z oliwek.

2. Dodaj koło połowy pokrojonej natki pietruszki i drobno pokrojony oraz zgnieciony czosnek. Całość podsmaż nieco na bardzo małym ogniu.

3. Na patelnie włóż umyte krewetki i podsmażaj je na średnim ogniu przez około 2 minuty.

4. Skropl całość solidną dawką soku z cytryny i soku z limonki. Posyp wszystko solidną szczyptą kolendry, soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.

5. Zwiększ ogień do maksimum na około 1,5 minuty intensywnie wszystko mieszając a następnie zmniejsz ogień do minimum i podsmażaj je przez kilka minut, aż nie będzie widać że są gotowe.

6. Tak przygotowane krewetki najlepiej podawać w formie ciepłej przystawki.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak