Krewetki z pietruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki

    0,5 kg
  • pietruszka zielona

  • cytryna

  • limonka

  • sól

  • pieprz

  • masło

  • oliwa

  • kolendra mielona

  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła i dolej łyżkę oliwy z oliwek.

2. Dodaj koło połowy pokrojonej natki pietruszki i drobno pokrojony oraz zgnieciony czosnek. Całość podsmaż nieco na bardzo małym ogniu.

3. Na patelnie włóż umyte krewetki i podsmażaj je na średnim ogniu przez około 2 minuty.

4. Skropl całość solidną dawką soku z cytryny i soku z limonki. Posyp wszystko solidną szczyptą kolendry, soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.

5. Zwiększ ogień do maksimum na około 1,5 minuty intensywnie wszystko mieszając a następnie zmniejsz ogień do minimum i podsmażaj je przez kilka minut, aż nie będzie widać że są gotowe.

6. Tak przygotowane krewetki najlepiej podawać w formie ciepłej przystawki.

SMACZNEGO!!!
Jędrzej Spychał
Można dodać także świeżej kolendry ale myślę że w tym szczególnym przypadku mielona będzie lepszym wyborem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat