Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki po japońsku z dipem majonezowo-cytrusowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

krewetki 200 g
mąka 50 g
jajko
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej arachidowy

dip

majonez 100 g
ząbki czosnku 2
imbir starty 3 cm
skórka z cytryny
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki po japońsku z dipem majonezowo-cytrusowym

W misce rozbij widelcem jajko i dodaj mąkę, wymieszaj na gładką masę. Oprósz krewetki solą i pieprzem po obu stronach. Obtaczaj krewetki najpierw w jajku z mąką w bułce tartej (staraj się nie zamaczać samego ogonka).

Zmieszaj składniki dipu.

W garnku rozgrzej olej do temperatury 180-200oC (wrzucony kawałek chleba powinien zbrązowieć w 3 minuty). Smaż krewetki aż staną się brązowe i chrupiące.

Podawaj z dipem na sałacie lodowej lub posiekanej białej kapuście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak