Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Kremowy sos grzybowy.

4.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone
4 garści
cebula
1 szt
masło
5 dag
Rozmaryn suszony Prymat
1 szczypta
sól i pieprz
do smaku
mąka pszenna
1 łyżka pszenna
Czosnek suszony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sos grzybowy.

Grzyby wypłukać i namoczyć w ok.3 szklankach wody na co najmniej godzinę. Wyjąć grzyby,wodę w której się moczyły przecedzić. Włożyć do garnka grzyby i 2 szklanki wywaru (1 szklankę odstawić do wystudzenia), dodać listki laurowe,ziele angielskie,rozmaryn, rozgniecione np. trzonkiem noża ziarna jałowca i gotować ok.30 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę. Masło rozpuścić na patelni, wsypać cebulę,oprószyć czosnkiem granulowanym, zeszklić cebulę.Zasypać mąką.Zasmażyć chwilę, po czym dolewać cienkim strumyczkiem odstawioną wcześniej zimną wodę z moczenia grzybów. energicznie mieszając, by nie robiły się grudki. Wlać zasmażkę do gotujących się grzybów i mieszając zagotować.Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie . Cały sos zmiksować np. blenderem na jednolity kremowy sos.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taki sos idealnie nadaje się na wigilijny stół, ale i pasuje do dań mięsnych.Tak jak na zdjęciu np. do klopsików z kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 24.05.2013 18:46
pycha ja bardzo lubię taki sos
ElizaT 08.10.2012 09:12
lubie
rjustysia 11.06.2012 10:01
Uwielbiam sosy grzybowe!
misia53 28.12.2011 00:53
to jest sos , który zawsze smakuje i się nie znudzi....
agnieszka137 05.12.2011 23:36
apetyczny!!! lubię taki sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak