Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z czarnej fasoli

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 szt
woda 4 l
włoszczyzna 1 szt
cebula biała 1 szt
cebula czerwona 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
fasola czarna 400 g
pomidory pelati 200 g
ziemniaki 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
oliwa 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z czarnej fasoli

Kroki postępowania

1
Ćwiartki z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny.
Krok 1 - Krem z czarnej fasoli foto
2
Obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę i por wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obraną cebulę i przyprawę kucharek. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 15-20 %.
Krok 2 - Krem z czarnej fasoli foto
3
Odcedzamy rosół od warzyw i kurczaka.
Krok 3 - Krem z czarnej fasoli foto
4
Kroimy czerwone cebule w kostkę i przez 2 minuty smażymy na oliwie z oliwek. Po tym czasie dodajemy pomidory i smażymy przez następne 10 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy na gładki krem.
Krok 4 - Krem z czarnej fasoli foto
5
Dodajemy fasolę oraz dwa obrane ziemniaki i mieszamy. Zalewamy 2 litrami bulionu i gotujemy przez 1-2 godziny. Doprawiamy ostrą papryką
Krok 5 - Krem z czarnej fasoli foto
6
Po tym czasie miksujemy wszystko na gładki krem. Świetnym dodatkiem będzie gęsta, kwaśna śmietana wraz świeżą kolendrą
Krok 6 - Krem z czarnej fasoli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 06.10.2016 21:40
bardzo smaczne ;)
magdow 06.10.2016 20:39
bardzo smaczne ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak