Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pomidorów z chrupiącą kapustą, DS XIX odc.7
W 7 odcinku XIX sezonu "Doradcy Smaku" zobaczycie jak Michel Moran gotuje zupę z pomidorów (ale nie pomidorową!) z warzywami - selerem naciowym, marchewką, ziemniakami oraz chrupiącą włoską kapustą. Smaku i aromatu potrawie dodają przyprawy PRYMAT m.in. tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobina chili.
Rozgrzewająca, sycąca zupa z pomidorów z chrupiącą kapustą jest przygotowana w dwóch wersjach. Wegetarianie chętnie sięgną po wariant z prażonymi pestkami dyni, zaś fani mięsa wybiorą talerz zupy z pieczonym boczkiem.
Opis przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy na drobną kostkę. W garnku na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zrobią szkliste. Dodajemy rozmaryn PRYMAT i podsmażamy na małej temperaturze. Marchewki siekamy na plasterki. Seler obieramy z nitek i kroimy na drobne plasterki. Marchewkę i seler wrzucamy do garnka. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy tymiankiem PRYMAT.
Powoli smażymy i przyprawiamy papryką wędzoną oraz chili. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy wodę. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie Prymat. Dodajemy ziemniaki i gotujemy aż warzywa będą ugotowane. Młodą kapustę siekamy cieniutko i wrzucamy do zupy na 5 minut.
Boczek układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika na 200 °, czas pieczenia około 7-8 minut, funkcja pieczenia góra-dół.
Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni. Wersję wegetariańską podajemy z pestkami dyni. Wersję mięsną podajemy z plastrami boczku.