Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pomidorów z chrupiącą kapustą, DS XIX odc.7

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz jak Michel Moran przygotowuje pełną warzyw i aromatycznych przypraw zupę z pomidorów z chrupiącą kapustą. Wybierz jaką wersję wolisz: wegetariańską, czy dla mięsożerców? 

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 4 łodygi
marchewka 4 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
kapusta włoska 250 gram
pomidory pelati 2 puszki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
woda 5 szklanek
oliwa 2 łyżki
boczek 5 plastrów
pestki dyni 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pomidorów z chrupiącą kapustą, DS XIX odc.7

W 7 odcinku XIX sezonu "Doradcy Smaku" zobaczycie jak Michel Moran gotuje zupę z pomidorów (ale nie pomidorową!) z warzywami - selerem naciowym, marchewką, ziemniakami oraz chrupiącą włoską kapustą. Smaku i aromatu potrawie dodają przyprawy PRYMAT m.in. tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobina chili. 

Rozgrzewająca, sycąca zupa z pomidorów z chrupiącą kapustą jest przygotowana w dwóch wersjach. Wegetarianie chętnie sięgną po wariant z prażonymi pestkami dyni, zaś fani mięsa wybiorą talerz zupy z pieczonym boczkiem.

Opis przygotowania

1

Cebulę i czosnek siekamy na drobną kostkę. W garnku na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zrobią szkliste. Dodajemy rozmaryn PRYMAT i podsmażamy na małej temperaturze. Marchewki siekamy na plasterki. Seler obieramy z nitek i kroimy na drobne plasterki. Marchewkę i seler wrzucamy do garnka. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy tymiankiem PRYMAT.

Powoli smażymy i przyprawiamy papryką wędzoną oraz chili. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy wodę. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie Prymat. Dodajemy ziemniaki i gotujemy aż warzywa będą ugotowane. Młodą kapustę siekamy cieniutko i wrzucamy do zupy na 5 minut.

2

Boczek układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika na 200 °, czas pieczenia około 7-8 minut, funkcja pieczenia góra-dół.

3

Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni. Wersję wegetariańską podajemy z pestkami dyni. Wersję mięsną podajemy z plastrami boczku.

Zupa z pomidorów z chrupiącą kapustą to tylko jeden z wielu pysznych przepisów dostępnych w serwisie Doradca Smaku. Zobaczcie jakie zupy gotowali wcześniej inni prowadzący program: Daria Ładocha, Robert Sowa oraz Andrzej Polan. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak