Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Zupa rybna z grzankami, odc. 10

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(36)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupę rybną można przygotować na wiele różnych sposobów. Szef Robert Sowa przygotował propozycję zupy rybnej bardzo wyrazistej w smaku, z dodatkiem mleczka kokosowego, różnych rodzajów ryb i owoców morza, a to wszystko doprawił niezwykle aromatycznymi przyprawami. To wszystko po to, by nadać jej niepowtarzalnego smaku. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Składniki:

papryka czerwona 1/2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
zielona papryczka chili 1 sztuka
czerwona papryczka chili 0,5 sztuki
ząbki czosnku 1 sztuka
świeża kolendra pęczek
filet z łososia 200 g
filet z dorsza 200 g
oczyszczonych krewetek black tiger 16/20 6 sztuk
masło klarowane 2 łyżki
białe wino wytrawne 50 ml
przecier pomidorowy 2 łyżki
pomidory pelati 200 g
Musztarda pomidorowa Prymat 2 łyżeczki
wywar rybny 1,5 litra
mleko kokosowe 1 szklanka
sok z połowy cytryny
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka

Grzanki:

bagietka 1 sztuka
masło 1/2 kostki
parmezan starty 0,5 szklanki
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

Wywar rybny:

głowy i grzbiety z łososia i dorsza
woda 2 litry
włoszczyzna 1 porcja do zupy
cebula smażona 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziarenek

Porada

Wywar rybny gotujemy minimum godzinę, do miękkości warzyw. Na koniec przecedzamy sitkiem lub za pomocą gazy. Do zupy można dodać więcej owoców morza: małże, mątwy lub kalmary. Mleko kokosowe w zupie rybnej można zastąpić śmietanką kremówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Zupa rybna z grzankami, odc. 10

Grzanki:

1. Kroimy bagietkę. Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy parmezan i mieszamy z przyprawą do bruschetty. Aromatycznym masłem smarujemy bagietki i wkładamy je na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zupa:

1. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę, papryczki chili w plastry. Czosnek i kolendrę siekamy. Łososia oddzielamy od skóry. Oba kawałki ryby kroimy na grube kawałki. Oczyszczone krewetki bez ogonków przekrawamy na połówki.

2. W dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy słodką paprykę, cebulę, papryki chili. Mieszamy warzywa i po chwili wrzucamy czosnek. Wlewamy wino, dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati. Dokładamy musztardę, mieszamy całość i chwilę dusimy.

3. Do garnka przelewamy bulion rybny. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy przyprawę do ryb i owoców morza. Po chwili dolewamy mleko kokosowe, wkładamy ryby oraz krewetki. Całość delikatnie mieszamy. Gotujemy kilka minut.

4. Pod koniec gotowania wrzucamy kolendrę, wlewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze chwilę.

Sposób podania:

Grzanki wykładamy na talerzyk. Zupę rybną podajemy w miseczce.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak