odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Zupa rybna z grzankami, odc. 10

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupę rybną można przygotować na wiele różnych sposobów. Szef Robert Sowa przygotował propozycję zupy rybnej bardzo wyrazistej w smaku, z dodatkiem mleczka kokosowego, różnych rodzajów ryb i owoców morza, a to wszystko doprawił niezwykle aromatycznymi przyprawami. To wszystko po to, by nadać jej niepowtarzalnego smaku. Koniecznie wypróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • zielona papryczka chili

    1 sztuka
  • czerwona papryczka chili

    0,5 sztuki
  • ząbki czosnku

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    pęczek
  • filet z łososia

    200 g
  • filet z dorsza

    200 g
  • oczyszczonych krewetek black tiger 16/20

    6 sztuk
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • białe wino wytrawne

    50 ml
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • pomidory pelati

    200 g
  • Musztarda pomidorowa Prymat

    2 łyżeczki
  • wywar rybny

    1,5 litra
  • mleko kokosowe

    1 szklanka
  • sok z połowy cytryny

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżeczka

Grzanki:

  • bagietka

    1 sztuka
  • masło

    1/2 kostki
  • parmezan starty

    0,5 szklanki
  • Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

Wywar rybny:

  • głowy i grzbiety z łososia i dorsza

  • woda

    2 litry
  • włoszczyzna

    1 porcja do zupy
  • cebula smażona

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzanki:

1. Kroimy bagietkę. Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy parmezan i mieszamy z przyprawą do bruschetty. Aromatycznym masłem smarujemy bagietki i wkładamy je na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zupa:

1. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę, papryczki chili w plastry. Czosnek i kolendrę siekamy. Łososia oddzielamy od skóry. Oba kawałki ryby kroimy na grube kawałki. Oczyszczone krewetki bez ogonków przekrawamy na połówki.

2. W dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy słodką paprykę, cebulę, papryki chili. Mieszamy warzywa i po chwili wrzucamy czosnek. Wlewamy wino, dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati. Dokładamy musztardę, mieszamy całość i chwilę dusimy.

3. Do garnka przelewamy bulion rybny. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy przyprawę do ryb i owoców morza. Po chwili dolewamy mleko kokosowe, wkładamy ryby oraz krewetki. Całość delikatnie mieszamy. Gotujemy kilka minut.

4. Pod koniec gotowania wrzucamy kolendrę, wlewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze chwilę.

Sposób podania:

Grzanki wykładamy na talerzyk. Zupę rybną podajemy w miseczce.

 

Doradca Smaku
Wywar rybny gotujemy minimum godzinę, do miękkości warzyw. Na koniec przecedzamy sitkiem lub za pomocą gazy. Do zupy można dodać więcej owoców morza: małże, mątwy lub kalmary. Mleko kokosowe w zupie rybnej można zastąpić śmietanką kremówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat