Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Zupa rybna z grzankami, odc. 10
Grzanki:
1. Kroimy bagietkę. Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy parmezan i mieszamy z przyprawą do bruschetty. Aromatycznym masłem smarujemy bagietki i wkładamy je na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zupa:
1. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę, papryczki chili w plastry. Czosnek i kolendrę siekamy. Łososia oddzielamy od skóry. Oba kawałki ryby kroimy na grube kawałki. Oczyszczone krewetki bez ogonków przekrawamy na połówki.
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy słodką paprykę, cebulę, papryki chili. Mieszamy warzywa i po chwili wrzucamy czosnek. Wlewamy wino, dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati. Dokładamy musztardę, mieszamy całość i chwilę dusimy.
3. Do garnka przelewamy bulion rybny. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy przyprawę do ryb i owoców morza. Po chwili dolewamy mleko kokosowe, wkładamy ryby oraz krewetki. Całość delikatnie mieszamy. Gotujemy kilka minut.
4. Pod koniec gotowania wrzucamy kolendrę, wlewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze chwilę.
Sposób podania:
Grzanki wykładamy na talerzyk. Zupę rybną podajemy w miseczce.