Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Krem szpinakowy z gruszkami, odc.8
Zupa:
1. Czosnek i por kroimy w plasterki, cebulę w grubszą kostkę, ziemniaki w drobną. Gruszek nie obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
2. W garnku roztapiamy masło klarowane, wrzucamy czosnek, cebulę, por. Mieszamy całość, dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy. Wrzucamy gruszki i mieszamy całość. Smażymy kilka minut.
3. Podsmażone warzywa i gruszki zalewamy bulionem warzywnym, tak, by przykrył składniki. W czasie, gdy zupa się gotuje, możemy przygotować chipsy warzywne.
4. Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodajemy liście szpinaku i wsypujemy cynamon, całość mieszamy, gotujemy krótko.
5. Zupę blendujemy z serem mascarpone. Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem białym, następnie blendujemy raz jeszcze.
6. Twaróg kruszymy widelcem.
Chipsy z warzyw:
1. Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.
2. Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi i do tak przygotowanej marynaty wkładamy warzywa.
3. Warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy je arkuszem papieru i wkładamy do nagrzanego na 140 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.
Sposób podania:
Zupę krem wlewamy do głębokiego talerza.
Oprószamy twarogiem, na którym układamy chipsy warzywne.
Na koniec polewamy oliwą szczypiorkową.