odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Krem szpinakowy z gruszkami, odc.8

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa krem ze szpinaku z serkiem mascarpone, gruszkami i aromatycznymi przyprawami. Do tego warzywne chipsy i... czego chcieć więcej?

Zaskoczcie swoich gości wyjątkową zupą krem z oryginalnymi dodatkami. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • czosnek

    2 ząbki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • gruszki

    2 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • wywar warzywny

    1 litr
  • szpinak baby

    1/2 kilograma
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • twaróg

    100 gramów

Do smaku

  • Cynamon mielony Prymat

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz biały mielony Prymat

Chipsy z marchewki i pietruszki

  • marchewka

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa:

1. Czosnek i por kroimy w plasterki, cebulę w grubszą kostkę, ziemniaki w drobną. Gruszek nie obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.

2. W garnku roztapiamy masło klarowane, wrzucamy czosnek, cebulę, por. Mieszamy całość, dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy. Wrzucamy gruszki i mieszamy całość. Smażymy kilka minut.

3.  Podsmażone warzywa i gruszki zalewamy bulionem warzywnym, tak, by przykrył składniki. W czasie, gdy zupa się gotuje, możemy przygotować chipsy warzywne.

4. Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodajemy liście szpinaku i wsypujemy cynamon, całość mieszamy, gotujemy krótko.

5. Zupę blendujemy z serem mascarpone. Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem białym, następnie blendujemy raz jeszcze.

6. Twaróg kruszymy widelcem.

 

Chipsy z warzyw:

1.  Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.

2.  Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi i do tak przygotowanej marynaty wkładamy warzywa.

3. Warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy je arkuszem papieru i wkładamy do nagrzanego na 140 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.

 

Sposób podania:

Zupę krem wlewamy do głębokiego talerza.

Oprószamy twarogiem, na którym układamy chipsy warzywne.

Na koniec polewamy oliwą szczypiorkową.

Doradca Smaku
Aby gruszki i jabłka nie ściemniały, można skropić je sokiem z cytryny lub przechowywać w wodzie z lodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat