Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrusowo - korzenna zupa z łososiem, DS sezon XVII odc. 27

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa z łososiem pełna egzotycznych smaków! Owoce cytrusowe: pomarańcza i grejpfrut stworzą doskonałe połączenie z korzennymi przyprawami takimi jak goździki, cynamon i imbir. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam.

Składniki:

pomarańcza 1 sztuka
grejpfrut 1 sztuka
Goździki całe Prymat 5 sztuk
miód 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cebula czerwona 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
selera naciowego 2 kłącza
papryka żółta 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki
wywar warzywny 500 mililitrów
pomidorki koktajlowe 500 gramów
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
łosoś 700 gramów
passata pomidorowa 500 mililitrów

Do smaku:

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Do podania:

natka pietruszki 1/2 pęczka
limonka 1 sztuka
sezam jasny 1 łyżka

Porada

Warzywa do zupy kroimy drobno. Dzięki temu zaoszczędzimy czas – ugotują się szybciej niż większe kawałki. Marchewka i papryki w naszej zupie powinny być chrupkie, dlatego czas gotowania zupy jest krótki.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrusowo - korzenna zupa z łososiem, DS sezon XVII odc. 27

Egzotyczna i aromatyczna zupa na bazie cytrusów i korzennych przypraw. Bogata w warzywa: marchewkę, seler naciowy, kolorowe papryki i pomidorki koktajlowe. Smak dania urozmaica także łosoś, ugotowany na parze już po przygotowaniu zupy.

Zobacz przepis, jak krok po kroku przygotować to pyszne danie już w 30 minut!

Przygotowanie:

Do zrobienia cytrusowo-korzennej zupy będzie potrzebny bulion warzywny >> 

1. Pomarańczę i grejpfruta obieramy ze skórki, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cytrusy przekładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy goździki, podgrzewamy 2 minuty, aż owoce się rozpadną. Następnie wlewamy miód, wsypujemy cynamon, mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.

2. Drobno kroimy warzywa: cebulę, marchewkę, kłącza selera naciowego i obie papryki. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, marchewkę i selera. Wsypujemy imbir, chwilę mieszamy składniki i dodajemy paprykę. Podsmażamy minutę i zalewamy wywarem z jarzyn. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy 8 minut na małym ogniu.

3. Do zupy dodajemy passatę pomidorową, pomidory koktajlowe i cytrusy. Doprawiamy papryką wędzoną, mieszamy całość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika.

4. Łososia kroimy w paski. Wrzucamy do gorącej zupy cytrusowej i pozostawiamy pod przykryciem, aż ugotuje się na parze. Rybę dodajemy, kiedy zupa się już nie gotuje.

Sposób podania:

Cytrusowo-korzenną zupę z łososiem dekorujemy posiekaną natką pietruszki i ziarnami sezamu. Polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak