Przepis i sposób przygotowania na: Cytrusowo - korzenna zupa z łososiem, DS sezon XVII odc. 27
Egzotyczna i aromatyczna zupa na bazie cytrusów i korzennych przypraw. Bogata w warzywa: marchewkę, seler naciowy, kolorowe papryki i pomidorki koktajlowe. Smak dania urozmaica także łosoś, ugotowany na parze już po przygotowaniu zupy.
Zobacz przepis, jak krok po kroku przygotować to pyszne danie już w 30 minut!
Przygotowanie:
Do zrobienia cytrusowo-korzennej zupy będzie potrzebny bulion warzywny >>
1. Pomarańczę i grejpfruta obieramy ze skórki, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cytrusy przekładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy goździki, podgrzewamy 2 minuty, aż owoce się rozpadną. Następnie wlewamy miód, wsypujemy cynamon, mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.
2. Drobno kroimy warzywa: cebulę, marchewkę, kłącza selera naciowego i obie papryki. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, marchewkę i selera. Wsypujemy imbir, chwilę mieszamy składniki i dodajemy paprykę. Podsmażamy minutę i zalewamy wywarem z jarzyn. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy 8 minut na małym ogniu.
3. Do zupy dodajemy passatę pomidorową, pomidory koktajlowe i cytrusy. Doprawiamy papryką wędzoną, mieszamy całość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika.
4. Łososia kroimy w paski. Wrzucamy do gorącej zupy cytrusowej i pozostawiamy pod przykryciem, aż ugotuje się na parze. Rybę dodajemy, kiedy zupa się już nie gotuje.