Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z buraków z wiśniówką i kiełkami rzodkiewki podana z dorszem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki 4 średnie
sok jabłkowy 0,5 szklanki
wiśniówka 1 kieliszek
ziele angielskie 2 kulki
koperek 1 łyżka posiekanego
kiełki rzodkiewki 5 łyżek
marchew 1 średnia
Pieprz czarny Prymat w młynku
szczypiorek 1 łyżka posiekanego + do dekoracji
filet z dorsza 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z buraków z wiśniówką i kiełkami rzodkiewki podana z dorszem

Buraki obrać, przeciąć na pół i włożyć do garnka, dolać wody tak by wszystkie buraki były zakryte. Włożyć na gaz i jak się zaczną gotować to dodać liście laurowe, ziele angielskie i posolić. Zostawić na średnim ogniu. Po 20 minutach dodać obraną i przekrojoną na pół marchewkę. Gotować pod przykryciem 20 min, następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10-20min, w buraczki powinien z łatwością wbijać się nóż. Woda w garnku powinna odparować o połowę.

Fileta z dorsza pokroić na około 2cm kawałki posolić i pipieprzyć, wstawić na kratce do piekarnika do 180 stopni na 4min.

Wyjąć z garnka ziele angielskie i liść laurowy, do garnka wlać sok z jabłek i wiśniówkę. Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.
Następnie dodaj koperek, szczypiorek, kiełki rzodkiewki (nie wszystkie bo będą potrzebne do dekoracji), posolić i popieprzyć. Wymieszać.

Nałożyć na talerz, udekorować kiełkami, szczypiorkiem i dodać rybkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 04.03.2014 08:44
muszę wypróbować
MagdaXXX 29.04.2013 18:33
pyszności
Stenka 17.03.2013 08:22
ciekawy przepis
mufinka79 10.03.2013 15:40
Brzmi zachęcająco. Ciekawa jestem smaku z ta wiśniówką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak