Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szparagi białe
1 kg -
cukinia
1 sztuka -
marchewka
2 sztuki -
pietruszka
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
ziemniaki
4 sztuki -
serek topiony
100 g -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
ziele angielskie
4 sztuki -
Musztarda sarepska Prymat
4 łyżki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
jogurt naturalny
Sposób przygotowania
Cebulę przekrawamy na cztery części.
Warzywa zalewamy ok 2l. wody , dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotujemy 30 min do miękkości warzyw.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce , obieramy delikatnie pomijając główkę szparaga.
Cukinię obieramy , kroimy w plastry.
Do garnka dodajemy szparagi z cukinią oraz serem topiony i musztardę.
Wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Doprawiamy gałką muszkatołową , solą i pieprzem.
Gotujemy kolejne 10 min.
Z garnka wyjmujemy parę główek szparagów do dekoracji na talerzu.
Zupę zdejmujemy z gazu.
Miksujemy blenderem na gładki krem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i główką szparaga.
Krem szparagowy z warzywami , źródło wielu cennych witamin. Musztarda nadaje zupie niezwykłego , oryginalnego i niecodziennego smaku. Krem jest aksamitny i bardzo aromatyczny.![]()
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się