Krem pomidorowo-ziemniaczany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    350 gram-po obraniu
  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • por

    8 cm
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 gałązka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem pomidorowo-ziemniaczany foto
Czosnek posiekać drobno. Obraną marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry grubości około 1-1,5 cm.
Krok 2 - Krem pomidorowo-ziemniaczany foto
W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i lekko przesmażyć. Następnie wrzucić gałązkę lubczyku i smażyć razem około minuty.
Krok 3 - Krem pomidorowo-ziemniaczany foto
Wrzucić marchewkę i pietruszkę i zeszklić.
Krok 4 - Krem pomidorowo-ziemniaczany foto
W miedzy czasie ziemniaki obrać i pokroić w dosyć grube talarki. Dodać do garnka, i lekko podsmażyć. Gdy zawartość garnka będzie „łapać” się garnka zalać wodą i dodać por. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą.
Krok 5 - Krem pomidorowo-ziemniaczany foto
Gdy warzywa będą na wpół miękkie, dodać pomidory pelatii i gotować do miękkości. Dodać koncentrat i dokładnie wymieszać go z zawartością garnka.Wyjąć por i lubczyk, a resztę zupy dokładnie zblendować. Podawać posypaną zieleniną ( u mnie lubczyk i szczypiorek). Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 20.07.2015 09:52
apetycznie wygląda
Motorek 20.07.2015 08:55
lubię takie zupy kremy
Futka 20.07.2015 05:29
Wspaniały i smakowity krem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat