Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Köttbullar

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina mielona 500 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
jajko
cebula 1
sól
pieprz
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Köttbullar

Jeśli kupujemy mięso, które nie zmielą nam na miejscu to wtedy w domu przygotowujemy. Do malaksera wkładamy mięso, drobno posiekaną cebulę, jajko, musztardę i bułkę tartą. Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać jeszcze bułki tartej.

Z gotowej masy mięsnej formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej , układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, polewamy lekko olejem i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 30 minut (obracamy kuleczki w tracie pieczenia).

Do takich kuleczek przygotowałam sos tzw. pieczeniowy na bazie gotowej bulionetki. W garnku topimy masło, dodajemy cebulkę, dusimy na małym ogniu aż cebulka będzie miękka a następnie podlewamy ½ szklanki wody i dodajemy bulionetkę. Gotujemy razem około 5 minut. Na koniec przecedzamy sos przez sitko aby był czysty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 03.01.2013 12:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak