Wielkanoc: Pieczona wołowina z sosem barbecue

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • stek z polędwicy wołowej

    4x250 g

Marynata

  • oliwa

    4 łyżki
  • estragon

    4 gałązki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sos BBQ

  • keczup

    300 ml
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1 łyżka
  • sos worcestershire

    2 łyżki
  • miód

    100 ml
  • czosnek

    2 ząbki (rozgniecione)
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
  • papryczka chili

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skropić oliwą, natrzeć posiekanym estragonem i musztardą, a następnie odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Wszystkie składniki sosu BBQ dokładnie połączyć, doprawić do smaku i odstawić, aby smaki się połączyły.
Zamarynowaną wołowinę obsmażyć z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej, doprawiając podczas smażenia solą morską i czarnym pieprzem, a następnie piec 5-10 minut (wedle własnych upodobań) w temperaturze 200 C.
Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby soki się wchłonęły, a następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznym sosem BBQ.
Doradca Smaku
Do sosu BBQ można ewentualnie dodać aromat dymu wędzarniczego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 16.04.2014 22:50
doskonale przygotowane mięsko
Magula 11.04.2014 08:38
Mój mąż byłby zachwycony takim daniem
fotoviderek 11.04.2014 07:27
Takie krwiste mięsko, to coś dla mnie :)
sylwia_sl 10.04.2014 23:00
ślinka cieknie na sam widok :)
Adamorek 10.04.2014 22:16
apetyczne mięcho
Krzysztof15 10.04.2014 15:30
pyszna wołowinka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat