Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym

odc. 55 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    200 g
  • mięso mielone wołowe

    200 g
  • bułka namoczona w mleku

    1 szt.
  • żółtka

    1 szt.
  • bułka tarta

    200 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • przyprawa do mięsa mielonego

  • cebula

    1 szt.
  • pomidory pelati

    800 g
  • papryka ostra mielona

  • oliwki zielone Smak

    20 g
  • oliwa

    100 ml
  • liść laurowy

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy ze sobą dokładnie w misce.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, żółtko i dalej wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Obraną cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Dodajemy do garnka pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą mieloną. Do sosu dodajemy 2 liście laurowe.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Wyrobione mięso z dodatkami formujemy w kulki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie każdego pulpeta panierujemy w bułce tartej.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanej patelni obsmażamy pulpety.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i dusimy pulpety w sosie 10-12 minut
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Oliwki zielone Smak kroimy w plasterki i dodajemy do sosu z pulpetami.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kusi1983

20.12.2014 10:56
Pychota, pulpety rewelacyjne.

nina181

05.04.2014 13:14
Sos nie zbyt dobry bardzo kwaśny nie dla moich kubków smakowych. Ogólna ocena potrawy 1 !!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat