Kotlety ryżowe z kurczakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż basmati

    200 g
  • filet z kurczaka

    150 g
  • cebula

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    100 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej do smażenia

    50 ml
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • jajko

    2 średnie
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotlety ryżowe z kurczakiem

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.

Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu.

Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.

Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło , ma być tylko „ścięte” )

Wyciągamy , mieszamy z ugotowanym ryżem , dodajemy drobno posiekaną cebulę.

Dodajemy 2 mniejsze jajka , mąkę i przyprawy.

Wyrabiamy masę ( jeśli nie będzie się chciała kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki).

Formujemy kotlety , a następnie panierujemy w bułce tartej.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Gracer 30.11.2013 21:51
super przepis
brioszka 30.11.2013 21:26
to musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat