Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż basmati
200 g -
filet z kurczaka
150 g -
cebula
1 szt -
mąka pszenna
3 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
100 g -
sól
1 łyżeczka -
sos sojowy
2 łyżki -
olej do smażenia
50 ml -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
jajko
2 średnie -
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Kotlety ryżowe z kurczakiem
Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.
Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.
Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło , ma być tylko „ścięte” )
Wyciągamy , mieszamy z ugotowanym ryżem , dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Dodajemy 2 mniejsze jajka , mąkę i przyprawy.
Wyrabiamy masę ( jeśli nie będzie się chciała kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki).
Formujemy kotlety , a następnie panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Komentarze (2)