Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    200 g
  • kasza jaglana

    50 g
  • por

    1 młody
  • seler

    1 młody z gałązkami
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • bulion warzywny

    500 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • bryndza

    60 g
  • ser żółty

    4 plasterki
  • sól

  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pełnoziarnista

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy foto
Czosnek drobno posiekać, por pokroić w krążki, łodyżki selera drobno posiekać, korzeń selera obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć 30s, następnie dodać por i gałązki selera, poddusić 3 minutki.
Krok 2 - Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy foto
Dodać kaszę, wymieszać i zalać gorącym bulionem, przykryć gotować do całkowitego wchłonięcia bulionu, odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy foto
Do wystudzonej kaszy dodać paprykę, starty seler, rozdrobnioną bryndzę, jajko, mąkę, sól, pieprz, chilli i dokładnie połączyć wszystko.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią nakładać uformowane łyżką kotleciki, na górę każdego ułożyć kawałek sera żółtego, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200stopni 20-25 minut.
Krok 4 - Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy foto
Kotleciki podawać z sosem (pomidorowym, grzybowym) posypane zieleniną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 21.01.2013 22:42
pierwszy raz spotykam kotleciki zrobione z takich składników. Warte polecenia i wypróbowania
fijolek91 19.08.2012 14:57
smacznie wygląda:)
Mysiunia 18.08.2012 21:17
mmm.. aż się rozmarzyłam :) wspaniałe połączenie wszystkich składników które lubię :)
Mati3 18.08.2012 19:32
interesujący przepis:)
Zdzisław 18.08.2012 13:17
wypróbuję ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat