Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1/2 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • ser cheddar

    100 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • posiekany szczypiorek

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    do smaku
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • DO PANIEROWANIA

  • ziarna sezamu

    4 łyżki
  • Do smażenia

  • Papryka słodka mielona Prymat

    (wędzona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem foto
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce masła. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 2 - Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem foto
Wielokrotnie zmieniając wodę dokładnie wypłucz kaszę, następnie odsącz ją na sitku. Przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, ponownie odsącz z nadmiaru wody. Do garnka z grubym dnem wlej 1 szklankę zimnej wody, dodaj kaszę.

Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn i jest już gotowa, ugotowana na sypko. Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia.

Do przestudzonej kaszy dodaj jajko, starty na tarce cheddar, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażoną cebulę. Całości bardzo starannie wymieszaj. Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 3 - Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem foto
Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w ziarnach sezamu. Do panierowania nie jest potrzebne jajko, bo ziarna i bez niego bardzo dobrze przylegają do kotletów.
Krok 4 - Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem foto
Smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju lub maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem foto
Te kotlety smakowały nawet tym, co zazwyczaj niechętnie sięgają po kaszę, a w takim wydaniu smakowała znakomicie. Smakują z mięsem i pikantnym sosem oraz podane na zimno z bułką jako zdrowy fast food. W towarzystwie surówki to pomysł na szybki, smaczny i tani obiad.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 21.04.2016 09:13
super przepis,muszą być pyszne
pawlito 22.06.2014 19:30
takich jeszcze nie jadłem
anemon 30.11.2013 13:32
Gorąco Ci polecam.
Alex_M 30.11.2013 11:13
lubię kotleciki bezmięsne. muszę Twoje wypróbować :)
anemon 01.10.2013 20:39
Dzięki dziewczynki, zróbcie sobie, bo naprawdę są smaczne.
IZABELA29 01.10.2013 08:29
pyszne i dietetyczne
misia53 01.10.2013 02:32
Na widok Twoich kotlecików mowę mi odjęło za to ali się rymnęło... hihi...
alaaa 17.09.2013 20:37
kotleciki jak malowane, estetycznie wykonane
ben-ka 03.09.2013 20:25
Nie jadłam takich pyszności....jeszcze:)
ONY_za_kare 01.09.2013 18:50
podobaja mi sie! musze cos takiego wyprobowac :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat