Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koszyczki filo pomidorowo serowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zrobimy je z kilku składników, a podstawą jest ciasto filo, ketchup i ser. Czy może być coś prostszego. Są fajne chrupiące, dobre na ciepło i na zimno.

Składniki:

ciasto filo 5 sztuk
ketchup 250 mililitrów
salami 12 plastrów
pomidorki koktajlowe 3 sztuki
ser feta 130 gramów
mozzarella 120 gramów
natka pietruszki 3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczki filo pomidorowo serowe

Arkusze ciasta filo tnę na kwadraty o wymiarach 11 x 11 cm. Formę do muffinek smaruję olejem, wykładam na dno po dwa kwadraty ciasta, smaruję ich dno dwoma łyżkami ketchupu, na to kolejny kwadrat ciasta, łyżka sera feta, kolejny kwadrat ciasta, smaruję go łyżką ketchupu, dodaję po dwa plasterki salami, kolejny arkusz ciasta i na koniec dodaję resztę fety, pokrojony ser mozzarella, łyżkę ketchupu i połówkę pomidorka. Koszyczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni na 25 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 13:08
Koszyczki bardzo ładnie się prezentują. Nie korzystałam jeszcze z ciasta filo. Wygląda ciekawie, przypomina arkusz papieru albo cieniutką tortillę.
Babeczka35 27.01.2019 18:55
Ładnie wyglądają :)
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:06
Fajny pomysł na koszyczki, które można napełnić innym nadzieniem.;) Pomysłowo i smacznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak