Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przekręcić przez maszynkę. W misce podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Jedną część przekładamy na pozostałe, a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy zgrabne wałki i kroimy z ukosa kopytka.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Kopytka gotujemy w dużym garnku aż nie wypłyną z odrobiną soli oraz oleju, aby się nie sklejały.
Krok 3 - Kopytka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 17.12.2013 19:39
Niesamowite :)
18.11.2013 13:56
To nie kpytka a kluski śląskie krojone jak kopytka. Kopytka są bez mąki ziemniaczanej. Ostatnio coraz częściej spotykam takie kopytka w restauracjach.Są wstrętne.
halina17 15.11.2013 13:45
Z 1 kg ziemniaków a tyle kopytek na zdjęciu- nie wierzę.
bogusia19 15.11.2013 13:43
mniam, pyszne
mufinka79 15.11.2013 11:21
Uwielbiam klasyczne polskie dania, m.in. kopytka :) Pycha!
dodi 15.11.2013 11:06
a jak dużo tych kopytek
Magula 15.11.2013 10:48
mniam super,i jak ładnie równo poukładane
ssylwiaa 15.11.2013 10:29
klasyczne i jakże smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak