Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    1 kg
  • wino czerwone wytrawne

    125 ml
  • ocet winny

    60 ml
  • cukier brązowy

    100 g
  • rodzynki

    4 łyżki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko karmelowy posmak. Trwa to około 40 minut. Dobrze jest co jakiś czas cebulę zamieszać.
Dodajemy rodzynki, ocet winny, wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy cebulę tak długo, aż odparuje płyn, a cebula wyraźnie gęstnieje. Gotową konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Konfiturę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.
* użyłam wina cabernet sauvignon

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

31.10.2017 18:29
Pychota. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat