Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z rabarbarem

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1/2 kg
cukier brązowy 4 łyzki
woda 1,5 litra
cukier krytszł do smak
lód dodajemy po nalaniu do szklanki
mięta wedle uznania nie musi być

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Obecnie mamy sezon rabarbarowy, więc korzystamy z tego świetnego warzywa. Ja go uwielbiam. Tutaj przedstawię propozycję orzeźwiającego kompotu z rabarbarem. rabarbar myjemy , obieramy. Kroimy w małe 1-2 cm kawałeczki.
Krok 1 - Kompot z rabarbarem foto
2
Wykładamy go do dużego garnka. w którym wcześniej znajdował się cukier brązowy lekko podgrzany , ok 2 minut tak najlepiej. Następnie cukier razem z rabarbarem "smażymy " znowu ok 2 minut. Następnie dodajemy wodę i zagotowujemy. Po zagotowaniu ogień zmniejszamy, gotujemy aż rabarbar zmięknie jeszcze, średnio ok 10 minut jeszcze.
Krok 2 - Kompot z rabarbarem foto
3
Odcedzamy kompot od rabarbaru, który dodatkowo jeszcze dociskamy. Dodajemy cukier kryształ do smaku, przed podaniem do picia wlewając do szklaneczki wykładamy liski mięty i kostki lodu.
Krok 3 - Kompot z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 21.06.2013 18:09
pyszny kompot
leonowie 04.06.2013 19:30
idealne na upalne dni:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak