Kompot z czarnych porzeczek

Kompot z czarnych porzeczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czarne

  • cukier na słoik

    2 łyżki
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoiki najlepiej będzie jeśli będą półlitrowe. Porzeczki dokładnie myjemy i przebieramy aby nie było żadnych ogonków,słoiki również dokładnie myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia po czym nakładamy porzeczki do słoików a w ich połowie wsypujemy po jednej łyżce dopełniamy borówkami i wsypujemy drugą łyżkę cukru,zalewamy wodą i dobrze zakręcamy. Kiedy wszystkie słoiki będą pełne i pozakręcane wkładamy je do szerokiego garnka wlewamy wodę (aby sięgała do większej polowy słoików) i gotujemy ok 15minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelina63

18.08.2011 17:30
pyszny

malaczarna23

31.07.2011 10:35
też zaprawiam czarną porzeczkę,kompocik jest świetny

eduszo

21.07.2011 09:03
Nie ma to jak swoje przetwory.

gacopierz23

14.07.2011 21:40
super na zimę

mikrusiak

14.07.2011 16:38
pyszne... nie ma to jak kompocik z porzeczek :0) samo zdrowie :0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat