Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza jaglana
3/4 szkl -
twaróg
100 g -
mąka żytnia
2 łyzki -
mąka ziemniaczana
1 łyzka -
śliwki
200 g
Przepis i sposób przygotowania KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI
Wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”.
Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy.
Uwaga!
Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde.
Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei.
Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle.
Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Uwaga!
Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru.
Komentarze (4)