KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI

KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    3/4 szkl
  • twaróg

    100 g
  • mąka żytnia

    2 łyzki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzka
  • śliwki

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”.

Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy.

Uwaga!

Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde.

Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei.

Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle.

Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia.

Uwaga!

Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

31.10.2015 11:23
smacznie ...

Habibi

31.10.2015 08:19
uwielbiam domowe kluchy i często kombinuję z ciastem ;)

Iwusia

30.10.2015 23:30
bardzo smaczne danie

Kolorowa

30.10.2015 21:20
podobają mi się składniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat