Przepis i sposób przygotowania na: KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI
Wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”.
Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy.
Uwaga!
Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde.
Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei.
Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle.
Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Uwaga!
Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru.