Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczne danie kuchni polskiej.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kluski:

  • ziemniaki ugotowane

    500 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    150 gramów
  • sól

    1 szczypta

Składniki na sos grzybowy:

  • pieczarki

    200 gramów
  • grzyby leśne

    150 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion

    1 szklanka
  • śmietana

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
Sos: Grzyby suszone moczymy, a następnie obgotowujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.
Pieczarki i szalotki/ cebulę kroimy w plastry. Obsmażamy na oleju, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy chwilę razem, a następnie zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy 5 minut, zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat