Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem grzybowym

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczne danie kuchni polskiej.

Składniki:

Składniki na kluski:

ziemniaki ugotowane 500 gramów
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 150 gramów
sól 1 szczypta

Składniki na sos grzybowy:

pieczarki 200 gramów
grzyby leśne 150 gramów
cebula 1 sztuka
bulion 1 szklanka
śmietana 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
Sos: Grzyby suszone moczymy, a następnie obgotowujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.
Pieczarki i szalotki/ cebulę kroimy w plastry. Obsmażamy na oleju, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy chwilę razem, a następnie zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy 5 minut, zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak