Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Danie polecam na piątkowy obiad,ale i nie tylko.W tym roku takie kluchy gościły u mnie z różnymi nadzieniami,a dziś kolejna smaczna odsłona :-)

Składniki:

Kluski:

ziemniaki 1.2 kg
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana 1 ćwiartka
sól 1 łyżeczka

Nadzienie:

kapusta kiszona 500 g
marchew 1 szt.
pieczarki 250 g
cebula 1 szt.
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziele angielskie 3 szt.
olej 5 łyżki

Porada

Polecam również kluski nadziane dobrej jakości pasztetową lub pozostałym mięsem z rosołu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami.

1

Na 28 szt.:
Kiszoną kapustę pokroić drobniej (jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać), wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty, całość zalać wodą,
wrzucić listki i ziele, gotować do miękkości ok.40 min.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju, do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę, całość dokładnie wymieszać.
Dusić ok. 30 min.co jakiś czas mieszając, żeby nam się farsz nie przypalił.
Na koniec doprawić, solą i pieprzem do smaku.
Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Ziemniaki, obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, 

Krok 1 - Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami foto
2

wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, lepić i
uformować w dłoniach kulę.

Krok 2 - Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami foto
3

W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski.
Podawać na ciepło.

Krok 3 - Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak