Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie polecam na piątkowy obiad,ale i nie tylko.W tym roku takie kluchy gościły u mnie z różnymi nadzieniami,a dziś kolejna smaczna odsłona :-)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kluski:

  • ziemniaki

    1.2 kg
  • jajko

    1 szt.
  • mąka ziemniaczana

    1 ćwiartka
  • sól

    1 łyżeczka

Nadzienie:

  • kapusta kiszona

    500 g
  • marchew

    1 szt.
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    1 szt.
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypty
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie

    3 szt.
  • olej

    5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami.

Krok 1 - Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami foto

Na 28 szt.:
Kiszoną kapustę pokroić drobniej (jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać), wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty, całość zalać wodą,
wrzucić listki i ziele, gotować do miękkości ok.40 min.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju, do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę, całość dokładnie wymieszać.
Dusić ok. 30 min.co jakiś czas mieszając, żeby nam się farsz nie przypalił.
Na koniec doprawić, solą i pieprzem do smaku.
Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Ziemniaki, obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, 

Krok 2 - Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami foto

wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, lepić i
uformować w dłoniach kulę.

Krok 3 - Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami foto

W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski.
Podawać na ciepło.

SlodkoSlodka83
Polecam również kluski nadziane dobrej jakości pasztetową lub pozostałym mięsem z rosołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat