Przepis i sposób przygotowania na: Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami
Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami.
Na 28 szt.:
Kiszoną kapustę pokroić drobniej (jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać), wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty, całość zalać wodą,
wrzucić listki i ziele, gotować do miękkości ok.40 min.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju, do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę, całość dokładnie wymieszać.
Dusić ok. 30 min.co jakiś czas mieszając, żeby nam się farsz nie przypalił.
Na koniec doprawić, solą i pieprzem do smaku.
Farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Ziemniaki, obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków,
wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, lepić i
uformować w dłoniach kulę.
W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski.
Podawać na ciepło.